You are currently viewing Zweigelt wino z Austrii. Co warto wiedzieć?

Zweigelt wino z Austrii. Co warto wiedzieć?

Wino Zweigelt to subtelne taniny, bogate aromaty czerwonych owoców i wyważona kwasowość. Co o szczepie Zweigelt warto wiedzieć, jak powstał i gdzie koncentruje się najwięcej upraw, przeczytasz w tym wpisie.

Zweigelt — najpopularniejsza czerwona odmiana winorośli w Austrii

Zweigelt — wino z Austrii, które powstało w wyniku skrzyżowania szczepów St. Lauren i Blaufränkisch. Jest najpopularniejszym czerwonym austriackim szczepem i stanowi 15% upraw winorośli w tym kraju. Najwięcej upraw szczepu Zweigelt znajduje się w austriackim regionie winiarskim Burgenland. Jest to region słynący przede wszystkim z produkcji win czerwonych, gdzie poza odmianą Zweigelt króluje szczep Blaufränkisch. Uprawy winorośli Zweigelt koncentrują się przede wszystkim w okolicy Jeziora Nezyderskiego — mikroregion Neusiedlersee. Panują tam doskonałe warunki do uprawy winorośli. Dzięki bliskości jeziora wytwarza się specyficzny mikroklimat. Więcej informacji na temat regionów winiarskich w Austrii przeczytasz w naszym wpisie na temat win austriackich. Wina z Austrii — co warto o nich wiedzieć?

Zwiedzamy winnicę na której rośnie Zweigelt
Piękna alejka winnicy na której rośnie Zweigelt
Cudowne winorośla Zweigelt
Zwiedzamy winnicę w Niemczech

Szczep Zweigelt — jak powstał?

Zweigelt to krzyżówka szczepów St. Lauren i Blaufränkisch, którą w 1922, w Instytucie Federalnym Winiarstwa i Sadownictwa w Klosterneuburg stworzył doktor Fritz Zweigelt. Jednak nie od razu szczep ten nosił taką nazwę! Początkowo doktor swojej nowo powstałej hybrydzie nadał nazwę Rotburger. Okazało się jednak, że w tym samym czasie, w Niemczech identyczną nazwę otrzymał inny szczep winorośli. Przez wiele lat szczepy te mylono! Dopiero w latach 70 XX wieku z inicjatywy winiarza Lenza Mosera nazwę Rotnurger zmieniono na Zweigelt przy okazji upamiętniając jego twórcę.

Winogrona szczepu Zweigelt - niezwykły kolor
Tak wygląda grono Zweigelt

Jak smakuje wino Zweigelt?

Dzięki połączeniu St.Laurent, który nosi cechy charakterystyczne dla łagodnego Pinot Noir z pikantnym i kwasowym Blaufränkisch, Zweigelt trafia w podniebienia wielu winopijców. Dlaczego? Ponieważ Zweigelt to wino wyraziste, a zarazem delikatne. Mocno aromatyczne — w szczególności wyczuwalne są aromaty czerwonych owoców: wiśni, malin, jagód, czarnej porzeczki, jeżyn. Aromaty te przełamane są nutami pieprzu, ziół i wanilii. Wina Zweigelt są lekkie, z wyraźną kwasowością i subtelnymi taninami. Mają ciemny, rubinowy kolor wpadający w odcienie granatu.

Piękny czerwony kolor wina ze szczepu Zweigelt
Degustacja wina Zweigelt w winnicy
Spotkanie z przyjaciółmi i toast

Co o Zweigelt warto wiedzieć?

  • Zweigelt to wino, które doskonale przyjmuje beczkę.
  • Ma wysoki potencjał starzenia, ale także idealnie nadaje się do produkcji win młodych, lekkich, orzeźwiających o wyraźnej, przyjemnej kwasowości.
  • Ze szczepu powstają zarówno wina wytrawne, jak i wina słodkie.
  • Często używany jest w kupażach ze szczepami Merlot i Cabernet Sauvignon.
  • Zweigelt wykorzystywany jest do produkcji win lodowych, czyli ice wine — najdroższych win na świecie. O tym, co to jest wino lodowe i jak powstaje, przeczytasz we wpisie: Wino lodowe — trunek, który zawdzięczamy przymrozkom.
  • Szczep ten jest również wykorzystywany do produkcji wina z podsuszanych owoców, czyli Strohwein.
  • Inne nazwy szczepu to: Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt
  • Uprawy znajdują się nie tylko w Austrii, ale również na Węgrzech, Słowacji, w Czechach, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, USA i Japonii.
  • Szczep Zweigelt jest rodzicem dla odmian: czeskiego Cabernet Moravica (Zweigelt+Cabernet Franc) oraz austriackiego Roesler (Zweigelt + Lemberger).

Czym charakteryzuje się szczep Zweigelt?

Odmiana ta daje wysokie plony, jednak trzeba nad nią zapanować i kontrolować uprawy! Odpowiednio wcześnie należy odciąć nadmiar pędów i liści. Dzięki temu jakość wina wzrasta. Natomiast krzewy winorośli pozostawione „same sobie” powodują, że wina mocno tracą na jakości. Zbyt duża ilość owoców i obciążenie rośliny powoduje, że wino traci kolor i cenne aromaty. Oczywiście zabiegi te muszą być wyważone, bo zgodnie z zasadą „co za dużo, to niezdrowo” zbyt intensywne przycinanie również nie wpłynie pozytywnie na plony i wino. Zweigelt dzięki cechom nabranym od swoich „rodziców” jest odmianą odporną na przymrozki i mrozy. Wytrzymuje temperatury do -22 stopni Celsjusza. Niestraszne mu wiosenne i jesienne zawirowania pogodowe. Pączkuje później niż St. Laurent i dojrzewa wcześniej niż Blaufrankisch. Z tego powodu doskonale nadaje się do upraw w chłodnych regionach winiarskich

Beczki z winem Zweigelt w niemieckiej winnicy

Wino Zweigelt — z czym podawać i jakie wybrać?

Wino Zweigelt pasuje do dań z grilla, czerwonego mięsa, drobiu np. kaczki, dziczyzny, serów, orzechów czy sałatek. Z całą pewnością będzie idealnym wyborem dla osób, które cenią sobie lekkie czerwone wina, bez wyraźnego uczucia ściągania w ustach. Za uczucie to odpowiadają taniny, o których możesz przeczytać w naszym wpisie: Taniny — cierpko gorzki smak, którym zachwycają się miliony!

subskrypcji wina Winerua znajdziesz wina ze szczepu Zweigelt. Np. Rubin Carnuntum Zweigelt, Weingut Franz & Christine Netzl lub Zweigelt Carnuntum, Weingut Franz & Christine Netzl. Dostępny jest również doskonałe cuvée Carnuntum Cuvée classic, Weingut Franz & Christine Netzl ze szczepów Zweigelt, Merlot i Blaufränkisch.

Rubin Carnuntum Zweigelt, Weingut Franz & Christine Netzl
Zweigelt Carnuntum, Weingut Franz & Christine Netzl
Carnuntum Cuvée classic, Weingut Franz & Christine Netzl

Na zdrowie!

Wdzierające się słońce w winnicy
Zachód słońca w winnicy gdzie rośnie Zweigelt