You are currently viewing Pinot Noir — jakie to wino?

Pinot Noir — jakie to wino?

Pinot Noir — szczep niezwykle kapryśny dający lekkie czerwone wina, o wyraźnej kwasowości i bogatych aromatach. Brak w nim wyraźnych tanin, co czyni je winem idealnym dla osób nielubiących ciężkich czerwonych win i uczucia ściągania w ustach. Historia Pinot Noir sięga 2 tysięcy lat, a kolebką szczepu jest francuska Burgundia. Duży rozgłos Pinot Noir zyskał po premierze filmu Bezdroża. O tym, jaki jest szczep Pinot Noir i dlaczego warto go spróbować, dowiesz się z tego artykułu.


W dalszej części wpisu:

  • Dlaczego Pinot Noir ma tak jasny kolor?
  • Co sprawia, że Pinot Noir jest szczepem trudnym w uprawie?
  • Jakie wina daje Pinot Noir?
Zwiedzamy winnicę na której rośnie Pinot Noir

Jedna odmiana, wiele nazw

Pinot Noir to jeden z najpopularniejszych i najważniejszych czerwonych szczepów na świecie. I chociaż jest szczepem międzynarodowym, to nie wszędzie występuje pod taką samą nazwą. W Niemczech nazywany jest Spätburgunder, we Włoszech Pinot Nero, w Słowenii Modri Pinot — więcej o winach ze Słowenii przeczytasz w naszym artykule: Słowenia — poznaj kraj winem płynący! Szczep ten jest bardzo popularny w Nowej Zelandii, Australii, RPA i USA — w szczególności w stanach Oregon i Kalifornia.

Pięknie porośnięte krzewy winogronami Pinot Noir
Rząd winorośli Pinot
Czerwone grona Pinot Noir

Burgundia — kolebka Pinot Noir

Szczep ten silnie związany jest z francuską Burgundią, gdzie czerwone wina produkowane są właśnie z tej odmiany. Dlatego pijąc wina z Burgundii, można być niemal pewnym, że w butelce zamknięty jest Pinot Noir. Wyjątek stanowi Beaujolais. A dlaczego to właśnie Pinot Noir jest tak silnie związany z Burgundią? Trzeba sięgnąć wstecz, aż do 1395 roku, kiedy to Filip II Śmiały zakazał upraw szczepu gamay na terenie księstwa. Od tego czasu Pinot Noir stał się głównym czerwonym szczepem winorośli uprawianym w Burgundii. Oczywiście pojawił się tam znacznie wcześniej, bo pierwsze wzmianki o winnicach i winie do celów liturgicznych pochodzą z 579 roku.

Poza Burgundią szczep ten jest rozpowszechniony w Szampanii, ponieważ Pinot Noir to jeden z trzech głównych odmian winorośli używanych do produkcji szampana.

Burgundia i Pinot Noir
Winorośla w Burgundii
Zachód słońca w winnicy we Francji

Wszystko przez cienką skórkę!

Pomimo że nazwa Pinot Noir, czyli „Czarny Pinot” sugeruje intensywny, ciemny kolor, w rzeczywistości szczep ten daje wina jasne. Wszystko przez cienką skórkę, która sprawia, że wino ma mało wyrazisty czerwony kolor. Mało tego! Cienka skórka owoców Pinot Noir to także powód, dla którego winogrona są narażone na różne choroby np. pleśnie. To z kolei powoduje, że szczep ten jest trudny w uprawie.

Cienka czerwona skóra Pinot Noir Dojrzewający pinot noir Cienka skórka to mało barwnika, co przekłada się na mało intensywny kolor.

Innym problem dotyczący upraw Pinot Noir to fakt, że szczep ten szybko dojrzewa. Dlatego w ciepłych regionach świata owoce szybko stają się słodkie, ale nie nabierają wyraźnego smaku. Z tego powodu bardziej wyraziste wina o wyższej kwasowości i mniejszej zawartości alkoholu pochodzą z regionów chłodniejszych o umiarkowanym klimacie np. z Burgundii, Szampanii, Słowenii, Nowej Zelandii, USA, Austrii np. z rejonu Burgenland czy Polski. Natomiast Pinot Noir z Chile, Kalifornii czy Australii cechuje wyższy alkohol i niższa kwasowość.

Jakie jest i jak smakuje Pinot Noir?

To lekkie, świeże czerwone wino o jasnym kolorze i niskiej zawartości tanin. Z wyraźną kwasowością w ustach i niskim alkoholem. W nosie aromaty czerwonych owoców: malin, wiśni, truskawek, poziomek, żurawiny. Wyczuwalne są nuty kwiatowe: fiołków, róży. Charakterystyczne dla Pinot Noir jest to, że wino nie ma dużo ciała, za co odpowiedzialna jest cienka skórka. Jest za to winem delikatnym, o niezwykłych aromatach i smaku soczystych czerwonych kwasowych owoców.

Tak smakuje i wygląda Pinot Noir Pinot Noir to delikatne czerwone wino. Idealne dla osób, które nie lubią ciężkich tanicznych win i uczucia ściągania w ustach.

Pinot Noir — do czego pasuje?

Doskonale komponuje się z jedzeniem np. piersią z kaczki, kurczakiem, dziczyzną, pasztetami, wędlinami, tuńczykiem, a dodatkowo podkreśla soczystość potraw. Dzięki temu, że Pinot Noir odznacza mało tanin, wino nie zdominuje potrawy, przez co można połączyć je właściwie ze wszystkim.

Mało tanin sprawia, że Pinot Noir jest doskonałym winem dla osób nielubiących uczucia „ściągania” w ustach. To wręcz przeciwność ciężkich win. O tym, czym są taniny, możesz przeczytać w naszym artykule: Taniny — cierpko gorzki smak, którym zachwycają się miliony!

Warto wiedzieć: Pinot Noir zaleca się podawać lekko schłodzone, najlepiej do temperatury 16 stopni Celsjusza. Niższa temperatura podkreśli soczystość owoców.

Pinot Noir — szczep rozsiany po całym świecie!

Pomimo że Pinot Noir jest szczepem trudnym w uprawie, to winiarze w wielu zakątkach świata decydują się produkcję win właśnie z niego. Pinoty to wina wyjątkowe, szlachetne i pożądane przez wielu miłośników tego trunku. W naszej ofercie Winerua znajdziesz fantastyczne Pinot Noir z Nowej Zelandii, a dokładnie z regionu Marlborough. Eleganckie Noir z Burgundii, Langwedocji. Pinot ze Słoweniiz Niemiec, a dokładnie z Palatynatu, Górnej Adygi we Włoszech czy Pinot Noir z Polski, a dokładniej z winnicy Jura.

Pinot Noir — kilka ciekawostek:

  • Pinot Noir czyta się: „pino nuar”,
  • Międzynarodowy Dzień Pinot Noir wypada 18 sierpnia,
  • Nazwa szczepu Pinot Noir nawiązuje do kształtu gron, których ułożenie przypomina szyszkę sosny, pin oznacza w języku francuskim sosnę,
  • Pinot Noir dużą popularność zyskało dzięki filmowi „Bezdroża”. Po premierze filmu sprzedaż win z tego szczepu wzrosła w Kalifornii o 20%,
  • Szczep ten jest bardzo podatny na mutacje,
  • Pinot Noir w duecie z Merlotem są winami, w których występuje najwyższe stężenie resweratrolu. Przeciętnie w czerwonych winach wynosi ono 2 mg\litr, natomiast w tych dwóch aż 14 mg\litr
  • Pinot Noir doskonale odzwierciedla terroir. Różnice są wyczuwalne nawet w winach, które pochodzą z sąsiednich wiosek.
  • Szczepu tego używa się do produkcji zarówno win czerwonych, jak i różowych oraz białych. Ponadto produkuje się z niego wina musujące.
Degustacja wina Pinot Noir przy zachodzie słońca