Co oznacza słowo „merlot”?
Z poprzednich naszych artykułów już wiesz, że nazwy win to najczęściej nazwy szczepów winogron, z których powstały. Merlot to czerwona odmiana winorośli, która jest popularna praktycznie na całym świecie. Samo słowo „merlot” pochodzi natomiast z języka francuskiego i odnosi się do nazwy ptaka – kosa, którego czarnoniebieski kolor piór przypomina odcień winogron tego szczepu.
Photo by Adam Muise on Unsplash
Skąd pochodzi szczep merlot?
Pierwsze wzmianki wskazują na Francję, rejon Bordeaux i pochodzą z… XVIII wieku! Merlot bardzo dobrze przystosowuje się do różnych warunków klimatycznych, dzięki czemu aktualnie można spotkać go na całym świecie – zarówno w Polsce jak i w Nowej Zelandii. Jest też najczęściej występującą odmianą we Francji.
Jak pachnie wino Merlot?
Wszystko zależy od etapu, w którym się znajduje. Wina młode powstałe na bazie tego szczepu pachną aromatami borówek, wiśni i powideł śliwkowych. Wraz z dojrzewaniem wydobywają się z nich zapachy karmelu i suszony ziół. Jeśli wino leżakowało w beczce wówczas wyczuwalne stają się aromaty kawy czy goździków.
Jak smakuje wino Merlot?
Tak jak wspominaliśmy – Merlot jest niezwykle uniwersalnym winem. Choć dla niektórych smakoszy to wada, my doceniamy Merlota właśnie za jego łagodny smak i niezobowiązujący charakter. Wina na bazie szczepu merlot są delikatne, z subtelną kwasowością i z niewielką ilością tanin. Szczep merlot bardzo często tworzy kupaże z innymi szczepami, łagodząc ich smak i wydobywając owocowy aromat.
W jaki sposób podawać Merlota?
Wino Merlot najlepiej smakuje degustowane w temperaturze 17-18 stopni. Aby w pełni delektować się jego smakiem i aromatem wino podawaj w obłych i zwężających się ku górze kieliszkach. Więcej o winnym savoir vivre przeczytasz w tym artykule: Winny Savoir vivre dla początkujących
Photo by Carson Masterson on Unsplash
Z jakim jedzeniem podawać Merlota?
Merlot idealnie dopełni smak pieczonych mięs – sprawdzi się do jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny (schab ze śliwką), jak i potraw z drobiu. Jest doskonałym dodatkiem do półtłustych serów i czekolady.
Ile kosztuje najdroższy Merlot na świecie?
Wino Château Pétrus, produkowane w apelacji AOC Pomerol we Francji, powstałe na bazie szczepu merlot przez 20 lat dzierżyło tytuł najdroższego wina świata. Uznawane za jedno z najlepszych win na świecie może być przechowywane nawet 25 lat! Aktualnie za butelkę z 2004 roku zapłacimy ponad 10 000 złotych.
Jeśli do tej pory Merlot kojarzył Ci się jedynie z nijakim winem bez szczególnej historii – mamy nadzieję, że zmieniłeś zdanie! W jego przypadku uniwersalność to ogromna zaleta. Dzięki swojej łagodności jest idealne zarówno dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z degustacją, jak i dla koneserów. Doskonale sprawdzi się również na prezent.
My polecamy delektować się nim szczególnie podczas oglądania filmu „Bezdroża”…