Blaufrankisch to austriacka czerwona odmiana winorośli. Jest drugą, po szczepie Zweigelt najważniejszą czerwoną odmianą w Austrii. W związku ze swoim pochodzeniem jest silnie związany z tym krajem. Stanowi około 7% upraw winorośli w Austrii. Najwięcej nasadzeń — aż 3,5 tys. hektarów, znajduje się w austriackim regionie winiarskim Burgenland zlokalizowanym nad Jeziorem Nezyderskim. Region Burgenland słynie przede wszystkim z produkcji czerwonych win. Wśród czerwonych odmian królują Blaufrankisch i Zweigelt. W Burgenland panują doskonałe warunki do uprawy winorośli. Dzięki bliskości Jeziora Nezyderskiego, w okolicy wytwarza się specyficzny mikroklimat. Więcej informacji na temat regionów winiarskich w Austrii przeczytasz w naszym wpisie na temat win austriackich. Wina z Austrii — co warto o nich wiedzieć?
Blaufrankisch czerwone wino z Austrii — co warto wiedzieć o tym szczepie?
- Szczep ten wcześnie wypuszcza pąki, ale późno dojrzewa.
- Nie jest bardzo wymagający w uprawie, jednak ze względu na fakt, że rośnie w pionie, trzeba go podwiązywać, aby się nie złamał.
- Daje obfite plony, w związku z czym przeprowadza się „zielone zbiory”
- Ze względu na późne dojrzewanie wymaga ciepłego klimatu. Właśnie z tego powodu tak świetnie udaje się na obszarze Niziny Panońskiej.
- Szczep Balufrankisch daje wina o intensywnej barwie, wyraźnie taniczne, o wysokiej kwasowości, z nutą czerwonych owoców: wiśnia, jagoda, jeżyna.
- Charakterystyczną cechą Blaufrankisch jest pikantność i wyraźna nuta czarnego pieprzu.
- Szczep ten lubi beczkę, dzięki której taniny i kwasowość doskonale się uzupełniają.
- Te ze stalowych tanków to przede wszystkim wina świeże, owocowe doskonale podkreślające smak pieczonego drobiu: kaczki, indyka czy kurczaka.
Nazwy szczepu w innych krajach
Na Węgrzech Blaufrankisch znany jest pod nazwą Kekfrankos. W Czechach i na Słowacji jako Frankovka natomiast w Niemczech jako Lemberger. Jednak trzeba wiedzieć, że wina te mają inną stylistykę niż Blaufrankisch z austriackiego Burgenland. Uprawy tego szczepu znajdują się również w Bułgarii, Chorwacji i Słowenii.
Ciekawostka: Węgierski Kekfrankos znany jest przede wszystkim z okolic Egeru. To właśnie ta odmiana stanowi podstawę do produkcji słynnej Byczej Krwi, czyli Egri Bikaver.
Pairing — z czym podawać wino Blaufrankisch?
Wino Blaufrankisch świetnie komponuje się z daniami z dziczyzny, wątróbką cielęcą, pieczenią wołową, jagnięciną, grillowanym mięsem. Ponadto z gulaszem, czerwonym mięsem z sosem, stekami, wędlinami czy makaronami.
W subskrypcji wina Winerua znajdziesz wina ze szczepu Blaufrankisch. Np. Alpha, Silvia Heinrich, Blaufränkisch Burgenland, Silvia Heinrich, Ried Goldberg, Silvia Heinrich, Ried Siglos, Silvia Heinrich.
Dostępne jest również doskonałe cuvée Carnuntum Cuvée classic, Weingut Franz & Christine Netzl ze szczepów Zweigelt, Merlot i Blaufränkisch.
Na zdrowie!