Wino lodowe to trunek, który przede wszystkim zachwyci entuzjastów win słodkich, deserowych. Wyjątkowe w smaku z wyczuwalnymi aromatami kwiatów, orzechów, owoców tropikalnych, porzeczki, miodu i nut korzennych. Trudne w produkcji i całkowicie uzależnione od warunków pogodowych i lekko mroźnych zim, które przynoszą wyczekiwany przez producentów wina przymrozek. To właśnie spadek temperatury do minus 7-8 stopni Celsjusza pozwala na produkcję tego wyjątkowego trunku. Wraz z nadejściem zimy trzeba regularnie sprawdzać prognozy pogody i uzbroić się w cierpliwość. W zależności od roku przymrozek może pojawić się już w grudniu lub dopiero w styczniu, a producenci muszą czekać na ten idealny moment. Ten zaś może pojawić się w Boże Narodzenie lub Nowy Rok.
Wybór idealnych owoców i eliminacja zagrożeń.
Zanim jednak dotrzemy do tego etapu, musimy mieć przygotowane grona, z których wino lodowe ma powstać. Jesienią należy podjąć decyzję, czy w danym roku produkować będziemy wino lodowe. Następnie wybrać trzeba krzaki i rosnące na nich dojrzałe, jędrne owoce. Przeszkodą, która pojawić się może między jesienią a pierwszymi przymrozkami mogą być długie i obfite opady deszczu powodujące gnicie owoców. Zbyt wysoka temperatura i duża ilość słońca może z kolei sprawić, że owoce się wysuszą. Istnieje także zagrożenie ze strony zwierząt, a w szczególności ze strony ptaków, które mogą podziobać i zniszczyć owoce. Warto więc wybrane krzewy zabezpieczyć siatką. Jednak najbardziej nieprzewidywalnym ryzykiem jest to, że w danym roku może nie być przymrozków, co zupełnie przekreśli możliwość wyprodukowania wina lodowego i zamiast zysków przyniesie straty.
Produkcja wina lodowego
Wino lodowe produkowane jest z owoców, które naturalnie zamarzły na krzewie. Zbiór prowadzony jest ręcznie i odbywa się w nocy lub bladym świtem. Wymaga świetnej logistyki oraz organizacji osób, które przy nim pracują. Trzeba działać szybko i sprawnie, ponieważ zamarznięte owoce są niezwykle cenne. Nie można dopuścić, aby poranne promienie słońca ogrzały owoce i podniosły ich temperaturę.
Warunki do tłoczenia również muszą być idealne. Dlatego zazwyczaj tłoczenie odbywa się na zewnątrz. Zebrane na mrozie owoce muszą trafić do prasy zamrożone, ponieważ tylko w takich warunkach możliwe jest oddzielenie wody od słodkiego, gęstego moszczu. Wynikiem prasowania zamrożonych winogron będzie słodki i bardzo aromatyczny sok. Także tempo tłoczenia ma znaczenie — zbyt powolne może sprawić, że przed wschodem słońca nie zdążymy wycisnąć soku, a temperatura owoców wzrośnie. Z kolei zbyt szybkie grozi zablokowaniem maszyny przez lód. Tu podobnie jak przy zbiorach kluczową rolę odgrywa czas, doświadczenie i duża dawka cierpliwości.
Jednak jeśli cały proces zbioru i tłoczenia przebiegnie prawidłowo, można przejść do fermentacji. Ta w przeciwieństwie do pierwszego etapu przebiega długo, bo kilka miesięcy. Tu ponownie trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać na jej efekty. Te z pewnością będą satysfakcjonujące!
Ceny wina lodowego.
Wino lodowe ze względu na bardzo wymagającą metodę produkcji jest winem drogim. Średnio z jednego krzewu powstaje jeden kieliszek wina. Można więc śmiało powiedzieć, że to istny rarytas! Sprzedawane jest w małych butelkach o pojemności od 0,2 do 0,5 litra. Ceny butelek zaczynają się od 100 zł. Bardziej przystępna jest cena degustacji wina lodowego i z całą pewnością podczas zwiedzania Kanady, Niemiec czy Austrii warto odwiedzić winnicę, która wino lodowe produkuje.
Czołowi producenci wina lodowego
Historia wina lodowego sięga 1794 roku. Jak podają źródła, w Niemczech, a dokładniej w regionie Frankonii powstało pierwsze Eiswine. I chociaż do dziś Niemcy znajdują się w czołówce producentów wina lodowego, to liderem na światowym rynku jest Kanada. W szczególności prowincje Ontario i Kolumbia Brytyjska. Tam warunki do uprawy winorośli są idealne. Zazwyczaj Kanada kojarzy się z surowym, zimnym klimatem. Jednak warto wiedzieć, że charakteryzują ją ciepłe lato z dużą ilością godzin słonecznych, oraz długie i mroźne zimy. W szczególności prowincja Ontario wyróżnia się spośród wszystkich regionów winiarskich Kanady. Zwiedzając okolicę Wodospadu Niagara, nie sposób nie zauważyć wszechobecnych winnic i szyldów, które zachęcają do odwiedzin i degustacji tego wyjątkowego trunku.
Niemieckie Eiswine powstają ze szczepu Riesling. Kanadyjskie icewin’y produkuje się głównie ze szczepu Vidal, a także Chardonnay, Pinot Blanc. Kanadyjczycy nie boją się eksperymentować i wino lodowe produkują nawet z czerwonego szczepu Merlot, Cabernet Franc.
Wino lodowe produkowane jest także w Austrii, Luksemburgu, Szwajcarii Słowenii oraz na Węgrzech. Również w Polsce powstają te wyśmienite trunki. Warunkiem jest oczywiście idealna temperatura powietrza. I tak np. w styczniu oraz grudniu 2021 roku, dzięki siarczystemu mrozowi, który przybył do nas z północnego wschodu — szerzej znany jako „bestia ze Wschodu” rodzime winnice miały możliwość zebrania cennych jagód na wino lodowe. Produkcją wina lodowego zajmuje się np. Winnica Turnau.https://www.instagram.com/p/CX_vVplMkpg/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1080&rd=https%3A%2F%2Fwinerua.pl&rp=%2Fblog-o-winie%2Fwino-lodowe-trunek-ktory-zawdzieczamy-przymrozkom#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A580.3000000715256%2C%22ls%22%3A559.7000000476837%2C%22le%22%3A561.1000000238419%7Dhttps://www.instagram.com/p/CKJ9FNGLP8k/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1080&rd=https%3A%2F%2Fwinerua.pl&rp=%2Fblog-o-winie%2Fwino-lodowe-trunek-ktory-zawdzieczamy-przymrozkom#%7B%22ci%22%3A1%2C%22os%22%3A581.5%2C%22ls%22%3A559.7000000476837%2C%22le%22%3A561.1000000238419%7Dhttps://www.instagram.com/p/CKMg9WJrWed/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1080&rd=https%3A%2F%2Fwinerua.pl&rp=%2Fblog-o-winie%2Fwino-lodowe-trunek-ktory-zawdzieczamy-przymrozkom#%7B%22ci%22%3A2%2C%22os%22%3A582.3000000715256%2C%22ls%22%3A559.7000000476837%2C%22le%22%3A561.1000000238419%7D
Jak i z czym podawać wino lodowe?
Wino lodowe podawać należy schłodzone do 13-15 stopni Celsjusza. Bywa jednak, że zimą, w szczególności w okresie bożonarodzeniowym wino lodowe jest podawane na ciepło!
Trunki te wyśmienicie smakują solo. Warto pić je małymi łykami i poczuć wyjątkowy smak i aromat. Świetnie komponują się z tłustymi daniami, deserami np. słodkim sernikiem, deserami owocowymi, lodami, ale także z ostrymi serami oraz serami z niebieską pleśnią.
Przechowywanie wina lodowego
Po otwarciu butelki, wino lodowe można przechowywać w lodówce od 7 do 10 dni. Natomiast nieotwarte butelki wina lodowego mają długi czas przechowywania i w odpowiednich warunkach mogą leżakować nawet do 40 lat!