You are currently viewing Wino lodowe-trunek, który zawdzięczamy przymrozkom

Wino lodowe-trunek, który zawdzięczamy przymrozkom

Słodkie, niezwykle aromatyczne z wyczuwalną kwasowością. Intensywne w smaku, o gęstej, oleistej konsystencji. Skomplikowane w produkcji. Wymagające cierpliwości, idealnego wyczucia czasu na zbiór owoców, a przede wszystkim odpowiednich warunków klimatycznych. Takie właśnie jest wino lodowe, które swoją wyjątkowość zawdzięcza przymrozkom, bo to one są głównym czynnikiem jego powstania.

Wino lodowe to trunek, który przede wszystkim zachwyci entuzjastów win słodkich, deserowych. Wyjątkowe w smaku z wyczuwalnymi aromatami kwiatów, orzechów, owoców tropikalnych, porzeczki, miodu i nut korzennych. Trudne w produkcji i całkowicie uzależnione od warunków pogodowych i lekko mroźnych zim, które przynoszą wyczekiwany przez producentów wina przymrozek. To właśnie spadek temperatury do minus 7-8 stopni Celsjusza pozwala na produkcję tego wyjątkowego trunku. Wraz z nadejściem zimy trzeba regularnie sprawdzać prognozy pogody i uzbroić się w cierpliwość. W zależności od roku przymrozek może pojawić się już w grudniu lub dopiero w styczniu, a producenci muszą czekać na ten idealny moment. Ten zaś może pojawić się w Boże Narodzenie lub Nowy Rok.

Wino lodowe w kieliszu - degustacja w winnicy

Wybór idealnych owoców i eliminacja zagrożeń.

Zanim jednak dotrzemy do tego etapu, musimy mieć przygotowane grona, z których wino lodowe ma powstać. Jesienią należy podjąć decyzję, czy w danym roku produkować będziemy wino lodowe. Następnie wybrać trzeba krzaki i rosnące na nich dojrzałe, jędrne owoce. Przeszkodą, która pojawić się może między jesienią a pierwszymi przymrozkami mogą być długie i obfite opady deszczu powodujące gnicie owoców. Zbyt wysoka temperatura i duża ilość słońca może z kolei sprawić, że owoce się wysuszą. Istnieje także zagrożenie ze strony zwierząt, a w szczególności ze strony ptaków, które mogą podziobać i zniszczyć owoce. Warto więc wybrane krzewy zabezpieczyć siatką. Jednak najbardziej nieprzewidywalnym ryzykiem jest to, że w danym roku może nie być przymrozków, co zupełnie przekreśli możliwość wyprodukowania wina lodowego i zamiast zysków przyniesie straty.

Produkcja wina lodowego

Wino lodowe produkowane jest z owoców, które naturalnie zamarzły na krzewie. Zbiór prowadzony jest ręcznie i odbywa się w nocy lub bladym świtem. Wymaga świetnej logistyki oraz organizacji osób, które przy nim pracują. Trzeba działać szybko i sprawnie, ponieważ zamarznięte owoce są niezwykle cenne. Nie można dopuścić, aby poranne promienie słońca ogrzały owoce i podniosły ich temperaturę.

Warunki do tłoczenia również muszą być idealne. Dlatego zazwyczaj tłoczenie odbywa się na zewnątrz. Zebrane na mrozie owoce muszą trafić do prasy zamrożone, ponieważ tylko w takich warunkach możliwe jest oddzielenie wody od słodkiego, gęstego moszczu. Wynikiem prasowania zamrożonych winogron będzie słodki i bardzo aromatyczny sok. Także tempo tłoczenia ma znaczenie — zbyt powolne może sprawić, że przed wschodem słońca nie zdążymy wycisnąć soku, a temperatura owoców wzrośnie. Z kolei zbyt szybkie grozi zablokowaniem maszyny przez lód. Tu podobnie jak przy zbiorach kluczową rolę odgrywa czas, doświadczenie i duża dawka cierpliwości.

Czerwone winogrona przykryte śniegiem - gotowe do produkcji wina lodowego

Jednak jeśli cały proces zbioru i tłoczenia przebiegnie prawidłowo, można przejść do fermentacji. Ta w przeciwieństwie do pierwszego etapu przebiega długo, bo kilka miesięcy. Tu ponownie trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać na jej efekty. Te z pewnością będą satysfakcjonujące!

Ceny wina lodowego.

Wino lodowe ze względu na bardzo wymagającą metodę produkcji jest winem drogim. Średnio z jednego krzewu powstaje jeden kieliszek wina. Można więc śmiało powiedzieć, że to istny rarytas! Sprzedawane jest w małych butelkach o pojemności od 0,2 do 0,5 litra. Ceny butelek zaczynają się od 100 zł. Bardziej przystępna jest cena degustacji wina lodowego i z całą pewnością podczas zwiedzania Kanady, Niemiec czy Austrii warto odwiedzić winnicę, która wino lodowe produkuje.

Czołowi producenci wina lodowego

Historia wina lodowego sięga 1794 roku. Jak podają źródła, w Niemczech, a dokładniej w regionie Frankonii powstało pierwsze Eiswine. I chociaż do dziś Niemcy znajdują się w czołówce producentów wina lodowego, to liderem na światowym rynku jest Kanada. W szczególności prowincje Ontario i Kolumbia Brytyjska. Tam warunki do uprawy winorośli są idealne. Zazwyczaj Kanada kojarzy się z surowym, zimnym klimatem. Jednak warto wiedzieć, że charakteryzują ją ciepłe lato z dużą ilością godzin słonecznych, oraz długie i mroźne zimy. W szczególności prowincja Ontario wyróżnia się spośród wszystkich regionów winiarskich Kanady. Zwiedzając okolicę Wodospadu Niagara, nie sposób nie zauważyć wszechobecnych winnic i szyldów, które zachęcają do odwiedzin i degustacji tego wyjątkowego trunku.

Niemieckie Eiswine powstają ze szczepu Riesling. Kanadyjskie icewin’y produkuje się głównie ze szczepu Vidal, a także Chardonnay, Pinot Blanc. Kanadyjczycy nie boją się eksperymentować i wino lodowe produkują nawet z czerwonego szczepu Merlot, Cabernet Franc.

Wino lodowe produkowane jest także w Austrii, Luksemburgu, Szwajcarii Słowenii oraz na Węgrzech. Również w Polsce powstają te wyśmienite trunki. Warunkiem jest oczywiście idealna temperatura powietrza. I tak np. w styczniu oraz grudniu 2021 roku, dzięki siarczystemu mrozowi, który przybył do nas z północnego wschodu — szerzej znany jako „bestia ze Wschodu” rodzime winnice miały możliwość zebrania cennych jagód na wino lodowe. Produkcją wina lodowego zajmuje się np. Winnica Turnau.https://www.instagram.com/p/CX_vVplMkpg/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1080&rd=https%3A%2F%2Fwinerua.pl&rp=%2Fblog-o-winie%2Fwino-lodowe-trunek-ktory-zawdzieczamy-przymrozkom#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A580.3000000715256%2C%22ls%22%3A559.7000000476837%2C%22le%22%3A561.1000000238419%7Dhttps://www.instagram.com/p/CKJ9FNGLP8k/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1080&rd=https%3A%2F%2Fwinerua.pl&rp=%2Fblog-o-winie%2Fwino-lodowe-trunek-ktory-zawdzieczamy-przymrozkom#%7B%22ci%22%3A1%2C%22os%22%3A581.5%2C%22ls%22%3A559.7000000476837%2C%22le%22%3A561.1000000238419%7Dhttps://www.instagram.com/p/CKMg9WJrWed/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1080&rd=https%3A%2F%2Fwinerua.pl&rp=%2Fblog-o-winie%2Fwino-lodowe-trunek-ktory-zawdzieczamy-przymrozkom#%7B%22ci%22%3A2%2C%22os%22%3A582.3000000715256%2C%22ls%22%3A559.7000000476837%2C%22le%22%3A561.1000000238419%7D

Jak i z czym podawać wino lodowe?

Wino lodowe podawać należy schłodzone do 13-15 stopni Celsjusza. Bywa jednak, że zimą, w szczególności w okresie bożonarodzeniowym wino lodowe jest podawane na ciepło!

Trunki te wyśmienicie smakują solo. Warto pić je małymi łykami i poczuć wyjątkowy smak i aromat. Świetnie komponują się z tłustymi daniami, deserami np. słodkim sernikiem, deserami owocowymi, lodami, ale także z ostrymi serami oraz serami z niebieską pleśnią.

Przechowywanie wina lodowego

Po otwarciu butelki, wino lodowe można przechowywać w lodówce od 7 do 10 dni. Natomiast nieotwarte butelki wina lodowego mają długi czas przechowywania i w odpowiednich warunkach mogą leżakować nawet do 40 lat!