You are currently viewing Taniny – czym są, jak smakują i dlaczego zachwycają tak wiele osób?

Taniny – czym są, jak smakują i dlaczego zachwycają tak wiele osób?

Cierpko gorzki smak i charakterystyczna szorstkość w ustach... Przewrotny los sprawił, że to, co przez świat zwierząt uznawane jest za niesmaczne, stało się rarytasem i wyznacznikiem jakości dla winomaniaków… Zapraszamy na krótką historię tanin!

Czym są taniny?

Taniny, zwane również garbnikami, to organiczne związki chemiczne występujące w roślinach. Znajdziemy je w drewnie, liściach, łodygach, korze, a także w samych owocach. Ich głównym zadaniem jest ochrona roślin przed zwierzętami. Sprawiają, że roślina zyskuje gorzki, cierpki smak, który skutecznie odstrasza potencjalnych zainteresowanych.

Czerwone wingrona w winnicy - zbiory

Skąd w winie taniny?

Taniny trafiają do wina głównie podczas procesu maceracji, czyli fermentacji, podczas której kontakt skórki i pestek winogron z moszczem pozwala na wydobycie tych związków.

W przypadku win białych i różowych fermentacji poddaje się sam miąższ owoców, co skutkuje mniejszą lub zerową obecnością tanin. Z kolei czerwone wina, jak na przykład FeudoArancioCantodoroRiservaSicilia, mają ich więcej, co wynika z wydłużonego kontaktu skórek z moszczem. Taniny, chociaż w znacznie mniejszym stopniu, mogą również przeniknąć do wina z dębowych beczek, w których wino dojrzewa.

Produkcja wina i przygotowanie winogron do maceracji

Jak taniny wpływają na wino?

Taniny mają istotny wpływ na strukturę i charakter wina. Degustując taniczne wina, można poczuć:

  • Strukturę – taniny nadają winu złożoność, głębię i potencjał starzenia.
  • Cierpkość – efekt wiązania się tanin z białkami w ślinie, co powoduje charakterystyczną suchość w ustach.
  • Goryczkę – wyraźny smak, szczególnie w młodych winach.
Winiarz sprawdza kolor czerwonego wina w piwnicy

Wino takie jak The StumpJump z Australii, charakteryzuje się intensywnym aromatem jeżyn i wiśni oraz wyraźnymi taninami, które tworzą jego unikalny profil smakowy. Taniny w przypadku takich win, jak The StumpJump, dzięki swojej goryczce i wytrawności, zapewniają winu balans. StumpJump oparty jest na wyraźnie dojrzałych i soczystych nutach, przez co koniecznie potrzebuje równowagi ze strony wytrawnych tanin.

Porównanie tanin w różnych szczepach winorośli

Poniżej przedstawiamy porównanie szczepów winorośli pod kątem zawartości tanin oraz ich wpływu na smak wina:

SzczepZawartość taninCharakterystyka smakuPrzykład wina
Cabernet SauvignonWysokaCierpkie, strukturalne, wyraźne nuty czarnej porzeczkiWina z Bordeaux, Kalifornii, Chile
Pinot NoirNiskaDelikatne, owocowe, subtelne nuty malin i wiśniTolloy Pinot Nero Alto Adige
Syrah/ShirazŚredniaPikantne, owocowe z nutami pieprzuThe StumpJump
NebbioloWysokaIntensywne, o wysokiej kwasowości i nutach fiołków oraz dymuWina z regionu Piemont

Porównanie tanin w różnych szczepach winorośli pomaga zrozumieć, dlaczego jedne wina są bardziej cierpkie, a inne subtelniejsze w smaku. Zadaniem winiarza jest umiejętne zarządzanie taninami w taki sposób, aby taniny pozostawały mocne i nadawały winu kształt, będąc delikatnymi i gładkimi w odbiorze dla pijącego wino.

Z czym to się je?

W przypadku win tanicznych warto tuż przed degustacją pozostawić butelkę otwartą. Powietrze zmiękcza taniny i sprawi, że wino stanie się lżejsze w odbiorze.

Czerwone wino z jedzeniem, na stole, w restauracji

Wino o charakterystycznej goryczce będzie fantastycznym kompanem dań na bazie wołowiny, wieprzowiny lub dziczyzny. Unikaj łączenia go z pikantnymi potrawami – jedynie spotęguje uczucie palenia w ustach.

Jeśli jednak wino z wysoką zawartością tanin niekoniecznie Cię zachwyca, to sięgnij po Pinot Noir. Szczep ten daje wina idealne dla osób, które nie lubią efektu ściągania w ustach.

Smacznych degustacji!