You are currently viewing Szampan, Cava i Prosecco – czym się różnią i z czym je podawać? Wszystko, co musisz wiedzieć o najpopularniejszych winach musujących!

Szampan, Cava i Prosecco – czym się różnią i z czym je podawać? Wszystko, co musisz wiedzieć o najpopularniejszych winach musujących!

Wiosna i lato za pasem, a to zdecydowany znak, że czas sięgnąć po wina, które wspaniale współgrają z ciepłymi i długimi wieczorami. Mowa oczywiście o winach musujących! Soczysta Cava, lekkie Prosecco, a może szlachetny Szampan? Przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksowy poradnik, dzięki któremu poznasz podstawowe różnice między najpopularniejszymi musiakami i dowiesz się z jakimi daniami wina musujące komponują się najlepiej.


Skąd się wzięły?

Szampan to jedno z najpopularniejszych i najstarszych win musujących na świecie. Jest produkowane tylko i wyłącznie we Francji, w rejonie Szampanii.W 1693 roku Dom Perignon wyprodukował swoją pierwszą butelkę i od tego momentu Szampan dzierży miano alkoholu ekskluzywnego i na specjalną okazję.

Cava to hiszpańskie wino musujące. Ponad 90% butelek produkowanych jest w rejonie Katalonii. Przepisy apelacji DO Cava dopuszczają jednak jej produkcję również w innych rejonach Hiszpanii jak np. Saragossa czy Walencja. I co ciekawe, taki sposób apelacji jest ewenementem na skalę światową! Pierwsze wzmianki o musującym winie Cava pochodzą z drugiej połowy XIX wieku.

Prosecco to wino produkowane na północnym wschodzie Włoch. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z drugiej połowy XIX wieku.

Szampan - Dom Perignon - Rose Brut

Z czego powstają?

Do produkcji Szampana stosuje się szczepy winorośli chardonnay, pinot noir oraz pinot meunier.

W przypadku Cavy są to odmiany parellada, macabeo, xarello, coraz częściej również chardonnay.

Prosecco z kolei powstaje ze szczepu Prosecco, zwanego również Glera.

Jak powstają?

Oczywiście, na samym początku musimy stworzyć wino, które w kolejnym etapie zyska tak lubiane bąbelki. O całym procesie winifikacji przeczytasz w tym artykule: Odkryj tajniki winifikacji! Czyli produkcja wina krok po kroku.

Najbardziej podstawowym i najtańszym sposobem na otrzymanie musiaka jest po prostu mechaniczne wtłoczenie dwutlenku węgla do wina. Wina musujące wyprodukowane w taki sposób są słabej jakości i radzimy omijać je z daleka!

Bąbelki w Cavie i Szampanie produkowane są w o wiele bardziej czasochłonny sposób tzw. metodą szampańską lub inaczej – metodą tradycyjną. Polega ona na podwójnej fermentacji. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach, tak jak w przypadku wina niemusującego. Do drugiej dochodzi już po zabutelkowaniu- bezpośrednio do butelek dodaje się roztwór drożdży oraz cukru. I to właśnie podczas drugiej fermentacji nasze wino staje się winem musującym.

Prosecco produkowane jest metodą Charmata. Druga fermentacja zachodzi w kadziach, tak samo jak pierwsza. Kadzie zostają szczelnie zamknięte, a do wina dodaje się drożdże wraz z cukrem. Po fermentacji wino jest filtrowane i butelkowane pod ciśnieniem, aby zachować w trunku gaz.

Ile kosztują?

Ceny za butelkę Cavy w sklepach zaczynają się już od kilkunastu złotych. Najczęściej jednak przyzwoitej jakości Cava kosztuje w okolicach 30-50 złotych.

Ceny Prosecco kształtują się już od 30 złotych do około 120 za butelkę.

W przypadku cen Szampana… Sky is the limit! Ceny za prawdziwego szampana zaczynają się od 150 złotych, a najdroższa butelka na świecie kosztuje… 1,2 mln funtów!

Szampan - Moet Chandon

Z czym podawać wina musujące?

Choć jak zawsze odpowiedzi na takie pytania nie są jednoznaczne, to postanowiliśmy podzielić się z Tobą kilkoma wskazówkami, które pomogą Ci w doborze odpowiednich dań do win musujących

APERITIF

Wina musujące kojarzą nam się głównie z aperitifem, czyli alkoholem podawanym tuż przed posiłkiem dla podkręcenia apetytu. Nic dziwnego! Delikatne, owocowe musiaki fantastycznie sprawdzają się w tej roli. Świetnie komponują się praktycznie ze wszystkimi przystawkami, więc sięgaj po nie śmiało!

DANIA GŁÓWNE

Jeśli chodzi o dania główne – wina musujące idealnie pasują do ostrych potraw kuchni azjatyckiej. Delikatne bąbelki podkreślają ich smak i łagodzą ostrość.

Równie dobrze sprawdzą się do dań z drobiu, ryb i owoców morza. Warto kierować się tu zasadą – im potrawa lżejsza i delikatniejsza, tym lżejsze i delikatniejsze wino do niej serwujemy.

DESER

W przypadku deseru najważniejsze jest, aby zachować balans słodyczy. Z reguły wino podawane do deseru powinno być słodsze niż sam deser. Aby uniknąć przesłodzenia, słodkie wina musujące podawaj z deserami lekko wytrawnymi lub owocowymi. Takie połączenie sprawi, że będziemy czerpać przyjemność zarówno z wina jak i deseru. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Deser i wino – dobrana para.

Czy świat win musujących kończy się na Prosecco, Cavie i Szampanie? Oczywiście, że nie! Niemiecki Sektczerwone (!) musujące Lambrusco czy delikatne Asti również cieszą się ogromnym powodzeniem.

Tą rosnącą popularność win musujących zawdzięczamy ich lekkości i temu, że kojarzą nam się z wakacjami i piękną pogodą…I właśnie z tych względów naprawdę warto po nie sięgać jak najczęściej! Mamy nadzieję, że z naszym obszernym poradnikiem wybór wina musującego będzie jeszcze prostszy, a Ty skupisz się jedynie na przyjemnej degustacji!