Bukiet wina mocno złożony, słodycz suszonych moreli i białych kwiatów jest przełamana herbaciano-ziołowymi nutami zaś gdzieś w tle przewija się charakterystyczny aromat miodu gryczanego w towarzystwie orzechów włoskich.
W ustach dobry balans między słodyczą a kwasowością, dużo ziemistości, pojawia się tak częsta dla starszych win deserowych nuta grzybowa (!), co do której część odbiorców może mieć dość mieszane odczucia, dzięki temu jednak wino jest ciekawsze w odbiorze. Oprócz tego podobnie jak w bukiecie, pojawia się smak suszonych kwiatów, rumianku, miodu gryczanego oraz orzechów. Jedynym elementem, którego tu brakuje, to chociaż odrobina owocowej świeżości, która mogła być rodzajem kontry dla pozostałych smaków.
Jednak wino jak na dwudziestolatka trzyma się całkiem nieźle i może dostarczyć dużo frajdy w degustacji. Jeśli chodzi o okoliczności to raczej polecałbym je jako słodkie zakończenie posiłku w zastępstwie deseru, ewentualnie z deserami składającymi się z miodu gryczanego i orzechów.
Ocena wina: 86/100
Wino można wypróbować i ocenić samemu stając się subskrybentem naszego Winerua Premium Boxa! Napisz do nas, a ta butelka wina znajdzie się w Twoim pierwszym boxie!
Kartę wina znajdziesz tutaj: Chateau Pajzos Late Harvest Muskotaly 2000