You are currently viewing 9 zasad przechowywania i ekspozycji wina dla mniej i bardziej zaawansowanych

9 zasad przechowywania i ekspozycji wina dla mniej i bardziej zaawansowanych

  • Post author:
  • Post category:Różności
  • Reading time:7 min czytania
Przechowywanie wina jest bardzo istotne, wszystko po to, aby zachowało swoje walory smakowe i zapachowe, a nawet ich nabrało! Opisywaliśmy już jak bezpiecznie przechowywać w domowych warunkach (Jak przechowywać wino w domu?) i chcemy poszerzyć ten temat o bardziej zaawansowane rozwiązania. We współpracy z DlaWina.pl – ekspertami od przechowywania i ekspozycji wina stworzyliśmy krótki poradnik, który odpowiada na pytania najczęściej zadawane przez działających w branży HoReCa i poczatkujących kolekcjonerów.

1. Zanim rozpoczniesz budowanie kolekcji…


…określ, w jakim celu ona powstanie. Czy chcesz inwestować w wino, sprzedawać je, czy raczej gromadzić na własny użytek? Od tego zależy jakiej powierzchni do przechowywania będziesz potrzebował. Przyjmuje się, że w pomieszczeniu o kubaturze 6 m3 przechowuje się ok. 850 butelek. Poszczególne gatunki wina nabierają korzystnych cech z upływem pewnego czasu, a po nim stopniowo tracą na jakości. Dlatego najmniejsza liczba butelek tego samego gatunku oraz rocznika, jaką warto przechowywać, to skrzynka, czyli 6 lub 12 sztuk. Co jakiś czas otwieramy jedną butelkę i sprawdzamy jakość trunku. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie wina nadają się do długiego przechowywania.

Gromadź wino w określonej ilości, zależnie od jego rodzaju i przeznaczenia. Wino do bieżącego spożycia powinno obejmować ok. 80% kolekcji. Najwięcej magazynuje się win czerwonych (60%), a najmniej różowych (10%). Wina białe i musujące stanowią najczęściej po 15% zbiorów. A ile będzie kosztowało założenie własnej kolekcji win? Budując zbiór na własne potrzeby należy liczyć się z wydatkiem ok. 4 tys. złotych, ale stworzenie prestiżowej, profesjonalnej piwnicy może stanowić kosztować nawet 10 razy więcej. Oczywiście nie trzeba kupować najdroższych, starych win, można nabyć młodsze i poczekać, aż osiągną najlepszy wiek.

2. Ostrożnie ze światłem

Wino musi być przechowywane w ciemności. Szczególnie szkodliwe są dla niego promienie UV. Najlepiej zatem, aby piwnica nie miała okien, a jeśli są, to powinny być szczelnie zasłonięte. Najlepsze byłoby używanie świec, jest to jednak bardzo niepraktyczne – w zamian można zamontować żarówki LED. Nie zaleca się natomiast oświetlania halogenami lub świetlówkami, które emitują promieniowanie UV i dają bardzo ostre światło. Doskonałym rozwiązaniem są piwnice pasywne, które dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii tworzą idealne warunki do przechowywania trunków, a dodatkowo są niezwykle efektowne.


Piwnica pasywna
Piwnica pasywna od góry

3. Świeże powietrze


Dopływ powietrza zewnętrznego do piwniczki jest niezbędny. W przeciwnym razie powietrze zatęchnie, a jego zapach może mieć niekorzystny wpływ na smak wina. Niewskazane są jednak przeciągi – sprawiają, że temperatura w pomieszczeniu nie jest stabilna. Najkorzystniejsze jest stosowanie wentylacji, a jeszcze lepiej, gdy może być ona sterowana.

4. Stała temperatura


Wino powinno być przechowywane w temperaturze od 10 do 14°C. W wyższej wino będzie dojrzewało zbyt szybko, niższa spowolni ten proces. Przede wszystkim jednak powinna być zachowana stała temperatura.


Każdy gatunek wymaga innych warunków. Wina czerwone najlepiej leżakują w temperaturze 15 – 18°C, białe 10 – 15°C, różowe w 9 – 10°C. Najniższej temperatury wymagają wina musujące: 6 – 9°C.

5. Wilgotność


W piwnicy na wino optymalna wilgotność powietrza powinna wynosić 65 – 80%.
Zbyt niska powoduje kurczenie się korka w butelce i przedostawanie do jej wnętrza powietrza. A to może zmienić smak wina lub spowodować jego zepsucie. Z kolei za duża wilgotność powoduje pojawienie się pleśni i pogorszenie jakości powietrza w piwnicy. Na dodatek spleśniałe lub odklejone etykiety uniemożliwią rozpoznanie gatunków wina.

Jak utrzymać odpowiednią wilgotność? Wystarczy w piwnicy umieścić wilgotnościomierz. Gdy powietrze jest za suche – stawiamy naczynie z wodą, a gdy jest zbyt wilgotno, rozsypujemy na podłodze piasek. Aby być pewnym, że warunki w piwnicy są optymalne, najlepiej zaopatrzyć się profesjonalne rozwiązanie z oferty DlaWina.pl.

6. Klimatyzacja


Specjalistyczne urządzenia klimatyzacyjne utrzymują w piwnicy na wino odpowiednie warunki, najkorzystniejsze do jego przechowywania. Warto wiedzieć, że do tego celu nie nadają się klimatyzatory przeznaczone do pomieszczeń mieszkalnych. Chodzi o to, aby w piwniczkach na wino nie było drgań powodowanych przez kompresory. Ten trunek podczas przechowywania musi być jak najmniej ruszany.

Foto – klimatyzator na tle konstrukcji rurek w Wodnej Wieży

7. Leżakowanie wina


Kolejność umieszczenia butelek musi być starannie przemyślana. Eksperci z DlaWina.pl zalecają, aby wina białe i różowe układane były najniżej, przy podłodze bowiem panuje niższa temperatura. Te butelki, które otworzymy w najbliższym czasie powinny być łatwo dostępne. Te zaś, które mają być przechowywane dłużej umieśćmy tak, aby nie było konieczności ich ruszania. Pamiętaj – wino lubi spokój.
Butelki powinny leżeć tak, aby korek był zanurzony w trunku. Etykiety należy skierować ku górze: nie tylko będzie łatwiej sprawdzić, jakie wino mamy przed sobą, ale też ograniczą dostęp światła do trunku.

8. Lodówki na wina


W sytuacji, gdy nie mamy piwnicy na wino, lub innego dedykowanego pomieszczenia, możemy je przechowywać w specjalnych chłodziarkach. Gwarantują one utrzymywanie odpowiedniej temperatury. Do wyboru mamy urządzenia wolnostojące i przeznaczone do zabudowy z drzwiczkami takimi, jak zwykła lodówka lub ze szklanymi, a także szafy chłodnicze, których obudowa wykonana jest z drewna, a drzwi są przeszklone. Kupując chłodziarkę warto sprawdzić, czy drzwiczki są wykonane ze szkła ciemnego i nieprzepuszczającego światła, albo ze szkła z filtrem UV.

9. Bezpieczeństwo kolekcji


Tworząc kolekcję win – szczególnie jeśli będzie duża i kosztowna – warto zadbać, aby była odpowiednio chroniona. Regały muszą mieć taką konstrukcję, aby leżakujące butelki nie zsunęły się na podłogę. Butelki mogą być też przechowywane na uchwytach tak wyprofilowanych, że zapobiegają ich upadnięciu. Dlatego dobrze zlecić wykonanie lub dokonać zakupu profesjonalnych regałów, które odpowiednio zabezpieczą trunki.
Kolekcję przechowywaną w zewnętrznej piwniczce powinny chronić drzwi antywłamaniowe, wyposażone w mocne zamki. Jeśli mamy szczególnie cenne egzemplarze, warto zamontować zamek antywłamaniowy lub szyfrowy. Warto też ubezpieczyć kolekcję. 

Treść oraz zdjęcia dostarczył DlaWina.pl