Tempranillo — najpopularniejsza czerwona odmiana winorośli w Hiszpanii
Tempranillo to zarówno najpopularniejszy, jak i najważniejszy szczep w Hiszpanii. Wina ze szczepu Tempranillo produkowane są przede wszystkim w słynnym regionie Rioja na północy kraju. Drugi istotny region upraw Tempranillo to Ribera del Duero. Znaczna ilość upraw znajduje się również w regionach La Mancha i Nawarra. Tempranillo cechuje bardzo duży potencjał starzenia. Podobnie jak wino ze szczepu Riesling może spokojnie leżakować nawet 20 lat. Poza Hiszpanią i Portugalią uprawy Tempranillo spotkać można w RPA, Nowej Zelandii, czy USA.
Ciekawostka: Rioja, ze względu nas swoją popularność, często brana jest za szczep winorośli, jednak szczepem nie jest! Jest hiszpańskim regionem winiarskim, w którym prym wiedzie uprawa szczepu Tempranillo.
Wino ze szczepu Tempranillo. Jak smakuje?
Młode wina ze szczepu Tempranillo mają miękkie taniny, wyraźną kwasowość, wysoki alkohol, ciemny wyrazisty kolor, wyraźne aromaty czerwonych owoców: wiśni, jeżyny, jagody, truskawki. Tempranillo świetnie współgra z beczką, czego wynikiem są wyczuwalne z biegiem czasu aromaty skórzane, tytoniowe, dymne, a także, cedru, śliwki, przypraw i goździków. Dzięki temu, że Tempranillo doskonale się starzeje, z wiekiem nabiera delikatnych aromatów warzywnych oraz nut kokosowych. Te ostatnie są wynikiem styczności z amerykańską dębową beczką. W zależności od tego, jak długo Tempranillo było w beczce, znajdziemy w nim nuty pieczonych owoców, kruszonki, aromaty jogurtowe.
Oczywiście profil smakowy wina zależy od regionu, w którym dojrzewają owoce i szeregu innych czynników wpływających na charakter trunku: gleby, klimatu, nasłonecznienia czy dobowych amplitud temperatury. Doskonałe Tempranillo udaje się w klimacie umiarkowanym, gdzie występują znacznie dobowe zmiany temperatury. Przykładem są dwa najsłynniejsze regiony upraw, czyli Rioja i Ribera del Duero. Z kolei Tempraniollo uprawiane w cieplejszym klimacie daje wina o bardziej wyrazistym kolorze, wysokim alkoholu, mocnych taninach i niskiej kwasowości.https://www.instagram.com/p/CoHBnrhIGo3/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1080&rd=https%3A%2F%2Fwinerua.pl&rp=%2Fblog-o-winie%2Ftempranillo-wino-z-hiszpanii-rioja#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A566.5%2C%22ls%22%3A551.5%2C%22le%22%3A557.8999999761581%7D
Co o Tempranillo warto wiedzieć i jak czytać etykiety?
- Wcześnie dojrzewa i daje wysokie plony.
- Aby zapewnić wysoką jakość owoców i wina, winiarze często przycinają krzaki oraz przeprowadzają „zielone zbiory”.
- Nazwa szczepu odnosi się do hiszpańskiego słowa „temprano”, czyli wczesny.
- Jest odporny na suszę.
- Dobrze znosi dużą ilość słońca.
- Idealnie sprawdza się zarówno do produkcji win młodych, jak i do beczkowania.
- Dzięki dużej zawartości gliceryny Tempranillo daje wina gładkie o aksamitnym smaku.
- Często występuje w kupażu ze szczepem Garnacha.
- To właśnie ze szczepu Tempranillo powstaje słynna Vega Sicilia Unico Reserva Especia. To wyjątkowy kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon, z najlepszych roczników. Starzone przez lata wino jest potężne, aromatyczne i doskonale wytrawne, a także bardzo drogie.
W zależności od okresu starzenia wina w beczce oraz w butelce, na etykietach Tempranillo znajdziemy trzy określenia:
- Crianza — wino, które dojrzewa dwa lata i spędziło minimum 1 rok w dębowej beczce i 1 rok w butelce.
- Reserva — wino, które dojrzewa minimum trzy lata i spędziło 1 rok w beczce, 2 lata w butelce.
- Gran Reserva — czas beczkowania to pięć lat, w tym minimum 3 lata w beczce i 2 lata w butelce.
Wino Tempranillo — inne nazwy szczepu
W zależności od regionu i kraju uprawy Tempranillo może mieć różne nazwy.
Aragonez — pod taką nazwą szczep ten znany jest w Portugalii. W północnej części tego kraju, w regionie Duoro, znany jest jako Tinta roriz. W południowej Portugalii występuje pod nazwą Alentejo.
Pozostałe nazwy Tempranillo to:
- cencibel – w La Mancha i Valdepenas,
- tinto del país, tinto fino – w Ribera del Duero,
- tinta del toro – w Toro,
- ull de llebre – w Katalonii,
- tempranilla – w Argentynie.
Wino Tempranillo — z czym podawać?
Wino Tempranillo pasuje do dań z grilla, gulaszów, wędlin, serów, czerwonego mięsa, kaczki, dziczyzny, pieczonego drobiu, jagnięciny, hiszpańskich tapas czy paella. W subskrypcji wina Winerua znajdziesz wina ze szczepu Tempranillo np. Tempranillo Riscal 1869, Marques de Riscal, La Planta Ribera Del Duero DO, Protos Crianza, Pago Florentino Cencibel Vino de Pago, Bodega Arzuaga. Dostępne są również kupaże Tempranillo z innymi szczepami np. Garnacha, Mazuelo, Merlot, Cabernet sauvignon czy Graciano: Cerro Anon Gran Reserva Rioja DOCa, Bodegas Olarra, Cerro Anon Crianza Rioja DOCa, Bodegas Olarra, Vino de Montaña, Península, Cuvee Premium, Pradorey.