W dalszej części artykułu:
- Jakie szczepy winorośli uprawia się w Czarnogórze,
- Jak smakują wina z Czarnogóry,
- Gdzie w Czarnogórze znajdują się winnice.
Wina z Czarnogóry — krótka historia, długiej tradycji
Tradycja uprawy winorośli i produkcji wina w Czarnogórze sięga ponad 2000 lat. Jej początki datuje się ją na II w. p.n.e. Duży wkład w początek czarnogórskiego winiarstwa mieli Rzymianie. Jednak największy wpływ na jego rozwój miał król Nikola I. W 1890 roku król wydał rozporządzenie, na mocy którego każdy mężczyzna, chcący się ożenić, musi w swojej winnicy posadzić co najmniej 200 krzaków winorośli. Z całą pewnością dużą motywacją do sadzenia winorośli był również fakt, że ten, kto posadzi 2000 krzaków, będzie zwolniony z płacenia wszystkich podatków. I tak decyzja ta spowodowała, że uprawa winorośli i produkcji wina nabrała w Czarnogórze dużego tempa.
Pierwsze winorośle w Czarnogórze sadzono nad Jeziorem Szkoderskim. Panujący tam klimat: gorące i wilgotne lato oraz duża ilość godzin słonecznych doskonale wpływały na wzrost krzewów i owoców. Nie bez znaczenia jest również śródziemnomorski klimat i górzyste, doskonale nasłonecznione tereny kraju. Podobnie jak w sąsiedniej Chorwacji, warunki do uprawy winorośli są tu doskonałe.
Wina z Czarnogóry produkowane są nie tylko przez duże winnice. Produkcją wina trudnią się także małe rodzinne winnice oraz lokalni mieszkańcy. Ci pierwsi chętnie witają turystów, którzy mogą spróbować lokalnych wyrobów — w tym także serów, czy dżemów. Ci drudzy wyprodukowane wino wykorzystują przede wszystkim na własne potrzeby. Dlatego też przemierzając Czarnogórę, można natknąć się na winorośl dosłownie wszędzie.
Wskazówka: jeśli planujesz wizytę w małej winnicy, koniecznie miej przy sobie gotówkę.
Regiony winiarskie w Czarnogórze
W Czarnogórze znajdują się dwa regiony winiarskie. Są to Przybrzeżny region winiarski i Region winiarski Jeziora Szkoderskiego. Łączna powierzchnia winnic w Czarnogórze to 4300 hektarów, z czego aż 2300 hektarów to Cemovsko polje należące do lidera wśród czarnogórskich win, czyli Plantaže.
Region Przybrzeżny ciągnie się wzdłuż wybrzeża Morza Adriatyckiego: od Herceg Novi, aż do granicy z Albanią. Obejmuje teren aż do podnóża gór, które oddzielają wybrzeże od pozostałej części kraju. Uprawia się tu przede wszystkim białe odmiany, które mają doskonałe warunki klimatyczne i glebowe.
Region winiarski Jeziora Szkoderskiego obejmuje winnice zlokalizowane w pobliżu największego śródlądowego jeziora na Półwyspie Bałkańskim. To właśnie w okolicy Jeziora Szkoderskiego znajduje się najwięcej czarnogórskich winnic — zarówno tych dużych, jak i małych. Ponadto rejon ten jest idealny na wakacyjny urlop w Czarnogórze, a wizyty w winnicach można połączyć ze zwiedzaniem uroczych zakątków w okolicy. Najważniejsze podregiony winiarskie to Podgorica, Crmnica i Rijeka Crnojevića.
Źródło indianwineacademy.com
Wina z Czarnogóry — jakie szczepy uprawia się w Czarnogórze?
Bezsprzecznie najpopularniejszą odmianą winorośli w Czarnogórze jest Vranac. To stara czarnogórska czerwona odmiana, która stanowi aż 70% wszystkich upraw w kraju. Nazwa Vranac oznacza „czarny ogier”, co doskonale odnosi się do intensywnie czerwonego, wręcz wpadającego w czerń koloru wina. Owoce charakteryzuje gruba, ciemna skórka. Czarnogórski Vranac daje wina taniczne o aromatach wiśni, jeżyny, czarnej porzeczki. Wyczuwalne są nuty cynamonu, słodkiej intensywnej truskawki przełamanej lekką pikantnością, czekolady, mięty czy wanilii.
Vranac ma niską odporność na przymrozki i szlachetną pleśń Botrytis cinarenea. O tym czym jest szlachetna pleśń, przeczytasz w naszym artykule: Szlachetna pleśń — sprawczyni wyśmienitego wina. Ponadto warto wiedzieć, że Vranac jest spokrewniony z Primitivo, co potwierdziły badania DNA.
Typowa biała czarnogórska odmiana winorośli to Krstač. Daje wina rześkie, lekko kwasowe z nutą mineralności, słodkich kwiatów, jabłek, gruszek i brzoskwini. Nazwa winorośli nawiązuje do wyglądu kiści, która kształtem przypomina krzyż. Z odmiany tej produkuje się wysokiej jakości wina wytrawne. Uprawy Krstač znajdują się głównie na południu Czarnogóry, w szczególności w okolicy Podgoricy.
Ciekawostką jest, że Krstač to odmiana, która od starożytności występuje tylko w Czarnogórze i sąsiedniej Serbii. Podejmowano próby sadzenia i uprawy winorośli w innych regionach na świecie. Wszystkie jednak zakończyły się fiaskiem.
Pozostałe odmiany winorośli uprawiane w Czarnogórze to:
Białe: Zizak, Chardonnay, Smederevka, Sauvignon Blanc, Malvazija
Czerwone: Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangioverse, Kratosija — lokalny odpowiednik szczepów Tribidrog, Primitivo, Zinfandel.
Winnice w Czarnogórze — gdzie wybrać się na degustację czarnogórskich win?
Największa i najpopularniejsza winnica w Czarnogórze to Plantaže. Na 2300 hektarach powierzchni, uprawia się ponad 20 odmian winorośli w tym typowe czarnogórskie odmiany Vranac i Krstač. Ponadto Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Początki Plantaže sięgają 1960 roku, kiedy na zlokalizowanym nieopodal Podgoricy Cemovsko polje założono winnicę. W roku 1982 winnicę porastało już 11 milionów krzewów! Ciekawostką jest fakt, że Plantaže to największa w Europie winnica, która znajduje się na obszarze jednego pola! Za czasów Jugosławii Cemovsko polje było terenem lotniska wojskowego.
Etykiety Plantaže dostępne są powszechnie na sklepowych półkach. Dlatego też bez problemu podczas wizyty w Czarnogórze można spróbować lokalnych win.
Winnica Milović w miejscowości Briska Gora to z kolei niewielka winnica zlokalizowana w pobliżu Ulcinji — mieście położonym w południowej części czarnogórskiego wybrzeża. Panujący tu klimat tworzy idealne warunki do uprawy winorośli. Co istotne — winnica jest mała. Posiada 16 tysięcy krzewów Vranac, z których produkuje się wysokiej klasy wina.
Inni znani producenci win w Czarnogórze to: Vinarija Vukićević, Lipovac, Vinarija Mašanović czy Vinarija Kopitović.
Na zdrowie!