Wino – niewegański produkt roślinny?
Wino jest produktem pochodzenia roślinnego, co do tego nie mamy żadnych wątpliwości. Natomiast substancje, których używamy podczas procesu winifikacji już niekoniecznie… W procesie produkcji wina, o którym możecie przeczytać w tym artykule: Odkryj tajniki winifikacji! Czyli produkcja wina krok po kroku, jednym z ostatnich etapów, tuż przed zabutelkowaniem, jest tzw. filtracja wina.
Po zakończonej fermentacji w winie tworzy się osad, który opada na dno kadzi. Aby wino miało przejrzystą barwę najpierw zlewa się płyn znad osadu. Samo zlewanie płynu często jest jednak niewystarczające (i bardzo czasochłonne), dlatego winiarze stosują różnego rodzaju substancje pochodzenia naturalnego, które pomagają pozbyć się niechcianego kożucha.
I tu pojawia się nasz wegański i wegetariański problem, ponieważ najczęściej stosowanymi substancjami są produkty odzwierzęce – w ramach przypomnienia: weganie rezygnują ze spożywania produktów zwierzęcych, a także nabiału w tym jajek. Z kolei wegetarianie unikają mięsa, ryb i owoców morza.
Do filtracji wina najczęściej stosuje się białko jaja kurzego, żelatynę wieprzową lub kazeinę (białko z mleka). To właśnie te substancje mają właściwości koagulacyjne – sprawiają, że cały osad łączy się ze sobą w duże skupiska, a tym samym jest bardzo łatwy do usunięcia.
Oczywiście, po całym procesie klarowania, wszystkie substancje zostają usunięte z wina, a sam płyn staje się przejrzysty, pozbawiony wszelkich niechcianych resztek i gotowy do zabutelkowania. Jednak sam fakt używania w procesie filtracji produktów odzwierzęcych jest sprzeczny z ideą weganizmu i wegetarianizmu. Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że na etykietach nie umieszcza się informacji dotyczących substancji odzwierzęcych stosowanych w procesie produkcji wina.
Jak mieć pewność, że nasze wino jest wegańskie?
Na szczęście, zwłaszcza w ostatnich latach, na rynku winiarskim pojawia się coraz więcej fantastycznych pozycji oznaczonych plakietką „vegan”, „vege” lub „vegan friendly”. Winiarze znaleźli sposób na zastąpienie odzwierzęcych substancji filtrujących substancjami pochodzenia mineralnego np. krzemionką czy bentonitem. Wino produkowane w ten sposób będzie więc odpowiednie zarówno dla wegan jak i wegetarian.
Kolejną, ciekawą propozycją, która może zainteresować zwolenników roślinnej diety są wina niefiltrowane. W ich przypadku również ze względu na pominięcie procesu filtracji możemy przyjąć, że w ich produkcji nie używano substancji odzwierzęcych.
Wina ekologiczne i biodynamiczne – czy są wegańskie?
Rzeczywiście, mnóstwo win ekologicznych i biodynamicznych jest także winami wegańskimi. Natomiast sam fakt oznaczenia wina jako Bio czy Eko nie mówi nam nic o tym, czy do procesu jego filtracji zostały użyte substancje pochodzenia zwierzęcego czy mineralnego. Ekologiczna uprawa winorośli i ekologiczna produkcja wina to system, który ogranicza do minimum stosowanie nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków czy genetycznie modyfikowanych substancji. Jak widzisz, nie ma tu zastrzeżeń, jeśli chodzi o stosowanie odzwierzęcych, naturalnych substancji do klaryfikacji.
Więcej o produkcji win ekologicznych i biodynamicznych przeczytasz w tym wpisie: Ekologiczna i biodynamiczna produkcja win – wszystko co musisz wiedzieć!
Winerua – nasze wina wegańskie!
Choć rynek win wegańskich jeszcze raczkuje, to my czujemy w nim ogromny potencjał! W naszej kolekcji win winerua.pl znajdziesz wegańskie, ekologiczne hiszpańskie i włoskie propozycje win białych i czerwonych. I postaramy się, żeby do ich grona dołączały kolejne, równie pyszne pozycje.
(*) www.happycow.net/vegtopics/travel/top-vegan-friendly-cities