Merlot
Łagodny i aksamitny dla podniebienia, wyróżnia go niska kwasowość i niewielka zawartość tanin.
Wyczujesz w nim aromaty takich owoców jak jagoda, śliwka, jeżyna, wiśnia, a także zapach fiołka.
Idealnie komponuje się zarówno z daniami z drobiu jak i z wołowiną lub jagnięciną. Polecamy również do czekolady oraz półtłustych serów.
Syrah
Najczęściej określany jako pikantny i zadziorny, daje wina o intensywnym, rubinowym kolorze, mocno taniczne i garbnikowe.
W młodych winach wyczujesz aromaty czarnej porzeczki, jagód, wiśni, goździków, drzewa sandałowego i liści laurowych.
Najlepiej smakuje z włoskimi przysmakami – pizzą i makaronem oraz białym mięsem.
Z czasem staje się mocno alkoholowy, z aromatami wanilii, dębowych beczek, piżma i trufli. W takiej formie idealnie podkreśla smak potraw z jagnięciny, kaczki i dziczyzny.