Zibibbo Fantasia to wina produkowane na południowo-zachodniej Sycylii, w winnicach pomiędzy Marsalą a Salemą. Wina te są zrobione w 100% z winogron odmiany Zibibbo, mają zawartość alkoholu 13,5% i spełniają wymogi IGP Terre Siciliane. Terroir w tym rejonie to gleby gliniaste, a klimat jest śródziemnomorski, z łagodnymi zimami i gorącymi latami.
Wina te są uprawiane w systemie szkółki Guyot, a plony wynoszą około 100 kwintali na hektar. Winogrona są zbierane pod koniec sierpnia, w nocy, a po kriomaceracji i miękkim wyciskaniu odbywa się fermentacja w temperaturze 15°C przez 14 dni. Wino jest starzone w stalowych zbiornikach przez 3 miesiące, a następnie w butelce przez co najmniej miesiąc.
Zibibbo Fantasia ma jasnożółty kolor i intensywny aromat kwiatu pomarańczy i grejpfruta, z delikatnym zapachem eukaliptusa. Na podniebieniu wino jest lekkie, z przyjemną kwasowością i nutą liczi, banana, oregano i szałwii, która utrzymuje się w długim finiszu. Najlepiej podawać w szklance tulipanowej, w temperaturze 8-10°C.
A wiecie, że nazwa "Zibibbo" pochodzi od arabskiego słowa "Zabīb", oznaczającego rodzaj rodzynek, i odnosi się do słodkiego i aromatycznego smaku słynnego wina Zibibbo z Pantellerii?