Fantasia Zibibbo, Baglio Diar, 2021 - wino białe wytrawne - Włochy, Winerua

Strona przeznaczona tylko dla osób pełnoletnich.

Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych

(W przypadku braku zgody prosimy o kliknięcie „NIE”)

Fantasia Zibibbo, Baglio Diar - Winerua
2021

Fantasia Zibibbo, Baglio Diar

wino białe wytrawne

Zibibbo Fantasia to wina produkowane na południowo-zachodniej Sycylii, w winnicach pomiędzy Marsalą a Salemą. Wina te są zrobione w 100% z winogron odmiany Zibibbo, mają zawartość alkoholu 13,5% i spełniają wymogi IGP Terre Siciliane. Terroir w tym rejonie to gleby gliniaste, a klimat jest śródziemnomorski, z łagodnymi zimami i gorącymi latami.

Wina te są uprawiane w systemie szkółki Guyot, a plony wynoszą około 100 kwintali na hektar. Winogrona są zbierane pod koniec sierpnia, w nocy, a po kriomaceracji i miękkim wyciskaniu odbywa się fermentacja w temperaturze 15°C przez 14 dni. Wino jest starzone w stalowych zbiornikach przez 3 miesiące, a następnie w butelce przez co najmniej miesiąc.

Zibibbo Fantasia ma jasnożółty kolor i intensywny aromat kwiatu pomarańczy i grejpfruta, z delikatnym zapachem eukaliptusa. Na podniebieniu wino jest lekkie, z przyjemną kwasowością i nutą liczi, banana, oregano i szałwii, która utrzymuje się w długim finiszu. Najlepiej podawać w szklance tulipanowej, w temperaturze 8-10°C.

A wiecie, że nazwa "Zibibbo" pochodzi od arabskiego słowa "Zabīb", oznaczającego rodzaj rodzynek, i odnosi się do słodkiego i aromatycznego smaku słynnego wina Zibibbo z Pantellerii?

PAIRING

pikantne białe mięsa, wytrawne zupy z owoców morza

SZCZEP

Zibibbo

Zibibbo to szczep winogron białych pochodzący z regionu śródziemnomorskiego, szczególnie popularny na Sycylii i wyspie Pantelleria we Włoszech. Zibibbo, znane również jako Moscato di Alessandria, jest jednym z rodzajów winogron moscatel i posiada charakterystyczne słodkie, aromatyczne smaki. Wina z odmiany Zibibbo cechują się intensywnymi aromatami kwiatowymi, takimi jak kwiat pomarańczy, oraz owocowymi, w tym grejpfrut, liczi czy morela. Wina Zibibbo mogą być wytrawne, półsłodkie lub słodkie, z przyjemną kwasowością i orzeźwiającym charakterem. Szczep ten jest często wykorzystywany w produkcji win likierowych, jak np. Passito di Pantelleria.

CECHY WINA

Pochodzenie
Włochy
Region
Sycylia
Szczep
Zibibbo
Zawartość Alkoholu
13.5%
Temperatura Podawania
8-10 °C

PROFIL WINA

Kolor
  • Kolor - Ocena 1
  • Kolor - Ocena 2
  • Kolor - Ocena 3
  • Kolor - Ocena 4
  • Kolor - Ocena 5
Zapach
  • Zapach - Ocena 1
  • Zapach - Ocena 2
  • Zapach - Ocena 3
  • Zapach - Ocena 4
  • Zapach - Ocena 5
Długość
  • Długość - Ocena 1
  • Długość - Ocena 2
  • Długość - Ocena 3
  • Długość - Ocena 4
  • Długość - Ocena 5
Owocowość
  • Owocowość - Ocena 1
  • Owocowość - Ocena 2
  • Owocowość - Ocena 3
  • Owocowość - Ocena 4
  • Owocowość - Ocena 5
Kwasowość
  • Kwasowość - Ocena 1
  • Kwasowość - Ocena 2
  • Kwasowość - Ocena 3
  • Kwasowość - Ocena 4
  • Kwasowość - Ocena 5

DOMAWIANIE WINA

Cena tylko dla zalogowanych subskrybentów
Możesz zamówić to Wino tylko gdy jesteś subskrybentem Winerua.
Zamów Boxa z Winem!