You are currently viewing Śląska Prohibicja – Kolacja Degustacyjna z Winnicą Marcinowice 2025 – najważniejsze informacje

Śląska Prohibicja – Kolacja Degustacyjna z Winnicą Marcinowice 2025 – najważniejsze informacje

Śląska Prohibicja zaprasza na wyjątkowe rozpoczęcie roku w towarzystwie wykwintnych dań i znakomitych win. 24 stycznia 2025 roku w restauracji przy ulicy Krawczyka 1 w Katowicach odbędzie się kolacja degustacyjna, która przeniesie gości w świat niezapomnianych smaków. To wydarzenie, zorganizowane we współpracy z Winnicą Marcinowice, po raz kolejny łączy wyśmienitą kuchnię z polskimi trunkami na najwyższym poziomie. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego warto zarezerwować miejsce już dziś!

Winnica Marcinowice – tradycja, natura i pasja

Winnica Marcinowice, położona na malowniczych stokach nad Odrą w okolicach Krosna Odrzańskiego, to prawdziwy klejnot polskiego winiarstwa. Założona w 2016 roku, od początku stawia na zgodę z naturą i najwyższą jakość win. Na obszarze 2 hektarów uprawiane są cztery odmiany winorośli szlachetnej: riesling, pinot noir, gewürztraminer i pinot blanc. Wina te zdobywają uznanie zarówno w Polsce, jak i za granicą, a ich harmonijne smaki i aromaty stanowią idealne dopełnienie przemyślanych propozycji kulinarnych. Goście kolacji będą mieli okazję spróbować zarówno klasycznych, jak i premierowych win, takich jak musujące Pinot Noir.

Wyjątkowe menu degustacyjne Śląskiej Prohibicji

Śląska Prohibicja menu degustacyjne, stworzone przez Szymona Bracika i Różę Hoffmann, zostało zaplanowane tak, aby idealnie komponowało się z serwowanymi winami. Wine pairing poprowadzi Grzegorz Kulawik, zapewniając niezapomniane doznania kulinarne. W programie znalazły się takie propozycje jak:

  • Gewurztraminer 2023 – Aperitif,
  • Pinot Noir Blanc de Noir 2021 – Krab, awokado, cytryna,
  • Riesling Półwytrawny 2022 – Podgrzybek, topinambur, marynowany pieprz,
  • Pinot Noir Klony Niemieckie 2023 – Polik wołowy, leśne grzyby, mangold,
  • Pinot Noir Klony Francuskie 2022 – Tuńczyk, pikle, frytki,
  • Riesling Późny Zbiór 2021 – Kozi ser, jabłko, masło palone.

Każde danie zostało starannie przygotowane, aby podkreślić walory smakowe serwowanych win, tworząc harmonijną całość.

Goście specjalni i organizacja wydarzenia

Podczas kolacji degustacyjnej goście będą mieli okazję poznać Agnieszkę i Grzegorza Runowskich, właścicieli Winnicy Marcinowice, którzy opowiedzą o swojej pasji do winiarstwa i tajnikach produkcji win.

Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 19:00 w eleganckim wnętrzu Śląskiej Prohibicji, zapewniając gościom niepowtarzalną atmosferę. Cena uczestnictwa wynosi 400 zł/os., a bilety dostępne są na stronie internetowej restauracji. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego warto zarezerwować miejsce już dziś!

Dlaczego warto wziąć udział?

Kolacja degustacyjna w Śląskiej Prohibicji to wyjątkowa okazja do:

  • spróbowania najwyższej jakości polskich win,
  • delektowania się wykwintnymi daniami w doskonałej oprawie,
  • poznania twórców Winnicy Marcinowice,
  • doświadczenia niezapomnianych chwil w eleganckim otoczeniu.

To wydarzenie to połączenie sztuki kulinarnej i winiarskiej, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Nie przegap okazji, aby rozpocząć nowy rok od wyjątkowego doświadczenia w sercu Śląska!

więcej na stronie wydarzenia: https://www.facebook.com/events/530104326156694/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D