You are currently viewing Riesling – co warto wiedzieć o tym wyjątkowym szczepie?

Riesling – co warto wiedzieć o tym wyjątkowym szczepie?

Riesling — najpopularniejszy i najbardziej rozpowszechniony szczep w Niemczech. Nie bez powodu nazywany królem białych szczepów, który daje ciekawe i zróżnicowane w smaku i aromacie wina: od wytrawnych do bardzo słodkich, deserowych. Co o rieslingu warto wiedzieć, czy aromaty nafty są powodem do niepokoju, jakie wino wybrać oraz jak czytać rieslingowe etykiety dowiesz się z tego wpisu.

O rieslingu słyszał chyba każdy, kto kiedykolwiek sięgnął po butelkę wina. Riesling to wino świeże, rześkie, doskonale orzeźwiające, a ponadto o wysokim potencjale starzenia. Idealne do wielu potraw począwszy od ryb, dań z oliwą i na tłustych posiłkach mięsnych skończywszy. Pojawia się na stole podczas rodzinnych uroczystości, spotkań z przyjaciółmi czy w trakcie grillowania na działce. Riesling, pomimo tego, że jest powszechny, to wbrew wielu opiniom nie jest winem zwyczajnym i nijakim, a bardzo ciekawym o szerokiej gamie smaków i aromatów. Te z kolei są uzależnione od warunków klimatycznych, nasłonecznienia, gleby i różnicy temperatur.

Uprawa winorośli - Riesling

Riesling to jeden z najstarszych, a zarazem najbardziej żywotnych szczepów. Odznacza się wysoką kwasowością oraz mineralnością, która objawia się np. słonością, a sommelierzy bez problemu rozpoznają rodzaj gleby, na której rosły owoce. Szczep ten zadowoli zarówno miłośników win wytrawnych, jak i słodkich. Ponadto dzięki swojej kwasowości pozwala na zrobienie z niego wyśmienitych win musujących. Jednak największą zaletą rieslinga jest jego ogromny wachlarz możliwości — te zwinnie wykorzystują, chociażby Niemieccy winiarze, którzy na etykietach wyraźnie zaznaczają jakiego wina można spodziewać się w butelce.

Riesling w zależności od zbioru może być winem wytrawnym, półwytrawnym, słodkim lub bardzo słodkim. Sięgając po trunek, warto zapoznać się ze znaczeniem poszczególnych słów, które widnieją na etykiecie.

Niemieckie etykiety – nie taki diabeł straszny!

Różna kwasowość, a przede wszystkim słodycz są zapisane na etykiecie. I tak sięgając po butelkę, należy mieć świadomość, że:

Kabinett

to wino produkowane z pierwszego zbioru, z najmniej dojrzałych winogron. To wina lekkie, delikatnie słodkie i idealne na co dzień.

Spatlese

to wino z późniejszego zbioru i bardziej dojrzałych winogron. Może być winem zarówno słodkim, jak i wytrawnym.

Auslese

to wino z bardzo dojrzałych owoców o miodowym posmaku. Bywa, że produkowane jest z owoców dotkniętych szlachetną pleśnią. Selekcja gron odbywa się ręcznie. Powstałe z nich wina mogą być wytrawne i słodkie.

BA, Beerenauslese

to wyselekcjonowane grona z bardzo późnego zbioru, które dotknięte zostały szlachetną pleśnią. Sięgając po tę etykietę mamy gwarantowaną słodycz.

TBA, Trockenbeerenauslese

najpóźniejszy zbiór gron, które straciły dużo wody, mają wysoką zawartość cukru, dotknięte się szlachetną pleśnią a wyglądem zbliżone są do rodzynek. Z owoców tych powstają wyśmienite słodkie wina.

Eiswein

to wino lodowe, bardzo słodkie, wyjątkowe, trudne w produkcji i drogie. O winach lodowych przeczytasz w TYM wpisie.

Riesling – szczep niezwykle wymagający.

Zbiory rieslinga w niemczech

Popularność rieslinga nie idzie w parze z łatwością jego uprawy. Riesling to szczep bardzo trudny dla winiarza. Wymaga długiego okresu dojrzewania, odpowiedniego klimatu — chłodnego i umiarkowanego, ale z dużą ilością słońca. Aby grona dojrzały, potrzebują ciepłych dni i chłodnych nocy. Jego dojrzewaniu sprzyja więc piękna i słoneczna jesień. Grona nie lubią gorąca, bo wtedy zbyt szybko dojrzewają, a dojrzewanie w przypadku rieslinga wymaga czasu.

Warto wiedzieć, że riesling to szczep, który bardzo mocno oddaje terroir. Uprawiany w klimacie umiarkowanym np. w Niemczech czy w Austrii, gdzie ilość słońca do jego dojrzewania jest optymalna, będzie odznaczał się aromatem cytrusów, jabłek, agrestu, świeżej trawy, gruszki czy pigwy. Rieslingi uprawiane w klimatach ciepłych np. w Australii, gdzie występuje duże nasłonecznienie, wytwarzają charakterystyczne aromaty benzyny i nafty — przez jednych cenione, przez drugich niekoniecznie. Właśnie w australijskich rieslingach te aromaty pojawiają się bardzo szybko. Jest to wynik ochrony owoców rieslinga przed słońcem i pojawiająca się nuta nafty jest naturalna.

Nuty petrolowe z biegiem lat pojawiają się również w rieslingach z rejonów chłodniejszych. Dzięki wysokiej kwasowości i zawartości cukru, rieslingi świetnie się starzeją. Dobry riesling wytrzyma nawet 20-30 lat! W związku z tym, wraz z upływem czasu w butelce pojawiają się słodkie nuty miodu, karmelu, pieczonych owoców oraz wspomnianej wcześniej nafty.

Początki rieslinga – taka to była historia!

Dzisiejszy szczep riesling to wynik naturalnej krzyżówki szczepów gouais blanc i traminer, do której doszło w XV wieku w Cesarstwie Niemieckim. Z biegiem lat riesling zyskiwał na popularności. Szczep tak bardzo podbił winiarski świat w Niemczech, że w XVII wieku wydano rozkaz, aby karczować inne szczepy i zastępować je rieslingiem. Później poszło już z górki, a riesling, którego kolebką jest Dolina Renu, rozpowszechnił się na sąsiednie kraje: Austrię oraz Francję, a ponadto wraz z niemieckimi imigrantami zawędrował do Nowej Zelandii, Australii, Stanów Zjednoczonych i Kanady.

Niemecka winnica - Riesling

To właśnie w Niemczech zlokalizowana jest główna uprawa rieslinga na świecie. Aż 22 z 50 tysięcy hektarów światowych upraw tego szczepu znajduje się w tym kraj! Pozostałe uprawy obejmują winnice w Austrii, Francji, Słowenii, Polsce, Czechach, Kanadzie, USA, Nowej Zelandii, Australii.

Co o rieslingu jeszcze warto wiedzieć?

  • Ze szczepu tego produkowane są wina wysokiej jakości, ekskluzywne i bardzo drogie.
  • Riesling idealnie nadaje się do przyrządzenia orzeźwiającego napoju szprycer, czyli połączenia wina białego z wodą sodową. Kombinacja ta świetnie sprawdzi się w gorące letnie dni.
  • Słowo riesling w nazwie wina nie zawsze oznacza, że zawartość butelki powstała z tego szczepu. Rieslingiem będzie np. Renski Riesling, Ryzlink Rýnský czy Rain Riesling. Z czystym rieslingiem nic wspólnego nie mają natomiast np. wina z Izraela ze szczepu Emerald Riesling, ponieważ jest to krzyżówka muscadelle i rieslinga. Ponadto, są również szczepy takie jak olaszriesling, welschriesling, riesling italico, które z rieslingiem nie są spokrewnione.

Ciekawostka!

Słynne niebieskie wino z Maryjką — Liebfrauenmilch, pomimo swojej popularności wśród Polaków, rieslingiem nie jest. Owszem, kiedyś, a konkretnie w XVIII wieku było to wino bardzo cenione, produkowane ze szczepu Riesling i było najlepszym winem z regionu Rheinessen. Jednakże aktualnie słynna Maryjka to mieszanka szczepów Müller-Thurgau, Silvaner i Kerner z dodatkiem Rieslinga oraz cukru.

Jeśli chcesz sięgnąć po wyśmienitego rieslinga, to zobacz jakie trunki mogą znaleźć się w Twoim Winerua Boxie.

DR LOOSEN - Riesling
Salve Feinherb - Riesling
Trocken urzig - Christoffel Erben - Riesling
GENIESSERHOF - Klassik - Austriacki Riesling
Kabinett-Feinherb Treppchen - Riesling